tiistai 4. maaliskuuta 2014

Lauantai-iltapäivä Böttcherstraßella

Kuvan kirkko ei liity otsikkoon, toim. huom.

Lauantain ohjelmassa oli visiitti keskustaan ja etenkin Böttcherstraßelle, jonka luulisin olevan Bremenin kuuluisimpia ellei kuuluisin katu. Böttcherstraße on vain sata metriä pitkä, mutta se on tunnettu ennen kaikkea arkkitehtuuristaan. Aloite kadun suunnitteluun tuli aikanaan Ludwig Roseliukselta, joka oli kuuluisa bremeniläinen kahvikauppias, ja sen taiteellisesta ilmeestä vastasi Bernhard Hoetger -niminen taiteilija ja arkkitehti. Synkempi puoli herrojen yhteistyössä on se, että he ihailivat Hitleriä ja saksalaisuutta yleensä, jonka roomalaisuus oli aikoinaan heidän mukaansa saastuttanut. Kadulle pystytettiin jopa Hitlerille omistettu taideteos, mutta Führer ei siitä innostunut. Myöhemmin katu tuhoutui lähes täysin vuoden 1944 pommituksissa ja julkisivut on sittemmin restauroitu.


Böttcherstraße on erinomainen esimerkki ekspressionistisesta arkkitehtuurista, jota sitä reunustavat tiilirakennukset edustavat. (Olin tietysti unohtanut kameran kotiin, eikä pilvisellä säällä kännykästä oikein irronnut, pahoittelut siis kunnon kuvien puutteesta!) Kadun varrella on  Paula Modersohn-Becker -museo (Modersohn-Becker on kuuluisa saksalainen ekspressionistitaiteilija) sekä Ludwig Roselius Haus, joka toimii museona barokin ajan kauppiaiden asunnoista ja siellä on myös esillä taidetta. Lisäksi kadun varrella on monenlaisia pieniä puoteja: teekauppa, karkkikauppa, käsityömyymälöitä ja niin edelleen.



Kadulta löytyi myös varsin hauska viinipuoti ja -ravintola nimeltään Weinkontor St. Petrus. (Tykkään muuten hirmuisesti niin täällä Saksassa kuin esimerkiksi Italiassakin olevista viinimyymälän ja -baarin yhdistelmistä - harmi, ettei Suomessa moinen ole mahdollista.) Paikan omistaja on puoliksi saksalainen, puoliksi virolaiseen aatelissukuun kuuluva mies, joka jäi juttelemaan kanssamme hyväksi toviksi etenkin kuultuaan, että olen Suomesta. Tammisaari on kuulemma hyvä kaupunki, Suomenlahdella mukava purjehtia, ja esittipä hän minulle ruotsinkielisen snapsilaulunkin. Niin, ja hän itse on vielä täysillä työelämässä 70-vuotiaana, kuulemma siksi, että juo pullon punaviiniä päivässä. Hyvä mainos omalle liikkeelleen siis.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti